pixel Skip to content

Маркетинг и дизайн

Работата в сферата на маркетинг и дизайн е една от най-желаните и това не е случайно ! Маркетингът е част от всяко икономическо образование и реализирайки се като специалисти в тази област, то Вие притежавате комбинация от теоретични и практични дейности/способности, които реализират продажбата на продукт, услуга, идея и т.н.

Да ви назначат на позиция в маркетинга може да е трудно, но не е невъзможно. Важно е да бъдете подготвени. Следват няколко съвета, които смятаме, че биха могли да ви бъдат полезни:

  1. Открийте кои области на маркетинга ви интересуват най-много – Маркетинг кариерите включват работа, свързана с реклама, брандинг, продуктов мениджмънт, традиционен маркетинг (печат, телевизия, радио), интерактивен маркетинг и социални медии, връзки с обществеността. Това са само някои от областите на този бранш, в които специалистите работят. Коя от тях ви вълнува най-много? Има някои позиции в маркетинга, които могат да ви паснат повече от други. Отделете време, прочетете за какво става дума, попитайте професионалисти и преподаватели, вижте форуми. Направете си домашното и няма да съжалявате.
  2. Бъдете конкретни в това, което искате – Трябва да сте наясно със себе си какво искате от тази професия. Визуализирайте намеренията и целите си, като ги запишете на лист хартия. Това, което е най-важно за вас, е работният опит, възможността да научите нови умения, да изградите връзки, да стартирате от отправна точка, от която да се борите за целодневна работа.
  3. Определете от кой тип маркетинг организация се интересувате най-много – Смятате ли, че ви вълнува повече малкият и среден бизнес, вместо големите компании? Какво ще кажете за маркетинг в неправителствена организация? Той интересува ли ви? Помислете за фирмената култура на бизнеса, за марката и мястото, където той се развива.
  4. Направете си план как ще се „продадете” като професионалист – Как ще се рекламирате и какъв маркетинг на себе си ще приложите? Конкуренцията е голяма. Ще трябва да се отличите. Какво ще направите, за да покажете, че имате нужните качества? Това е от ключово значение. Мотивационното писмо и автобиографията не са достатъчни, но могат да бъдат предимство. От работата ми в корпоративния свят мога да кажа, че съм виждала достатъчно количество скучни документи, подадени за стаж от студенти. Бъдете искрени, конструктивни и уникални. Осмелете се да застанете най-отпред. Това ще ви даде начална преднина.
  5. Използвайте връзките си – Щом се ориентирате коя област на маркетинга ви интересува, кои са целите, които се надявате да постигнете и какъв е профилът на фирмата, от която се интересувате, е време да се задействате и да направите контакти с бизнеса. Използвайте мрежата си от лични познанства, за да се свържете с тези, които могат да ви представят на хората с влияние и решаващ глас в компанията, която ви интересува. Използвайте социалните мрежи и специализираните информационни сайтове, за да сте в течение на всички нови възможности. При всички случаи, в търсенето ще ви е необходимо търпение. Успех!

По-долу са изброени едни от най-популярните и не толкова, но доста доходоносни и интересни професии, свързани с маркетинг:

  • Арт директор – създава цялостната художествена концепция в реклама или маркетинг кампания и разпределя ролите и задачите от екипа за осъществяването й.
  • Графичен дизайнер – отговорен за графиката в рекламата или общата маркетингова кампания.
  • Специалист по маркетинг и реклама – работи за създаването и прокарването на рекламата.
  • Специалисти по маркетинг и комуникации – извършва маркетингови проучвания, осъществява директна и пряка връзка с пазара, изследва състоянието на конкуренцията.
  • Маркетингов анализатор – извежда важни за компанията изводи на базата на направени проучвани на пазара, аудиторията, конкуренцията, стоки и услуги, пазарни ниши и сегменти.
  • Маркетингов консултант – обикновено е индивидуален играч на пазара, а не част от компания, като ролята му е да замени целия отдел в такава компания. Работата му е директно на консултира клиентите си (често прохождащи бизнес организации)
  • Специалист по социални мрежи
  • Специалист по имейл маркетинг
  • Търговски представител, включително и в онлайн търговията
  • Бранд мениджър – оформя лицето на марката, бранда на продукта.

 

 

Бизнес и икономика  

 

Работещите в сферата на бизнес и икономика (накратко: икономисти) провеждат проучвания, наблюдават данни, анализират информация, изготвят доклади и планове за разрешаване на икономически и бизнес проблеми, както и разработват модели за да анализират, обяснят и прогнозират различни икономически поведения.

Професии, свързани с икономиката и финансите, са широко разпространени в нашето време. И един от първите, който идва на ум, е счетоводител. Никое дружество, било то голяма международна корпорация или малко бюро, не може да се справи без услугите на компетентен счетоводител. Задълженията на счетоводителя са различни – от заплатите до изграждането на добри отношения с регулаторните агенции, като например данъчните органи. В допълнение, той води отчет на материалните стойности, разходите, приходите, изчислява производствените разходи, разглежда финансови въпроси с доставчици и подизпълнители.

Друга много популярна професия свързана с икономиката е финансист (финансов директор, мениджър и т.н.). Това е специалист, който е длъжен да разполага с паричен капитал, за да го увеличи. При изпълнение на служебните си задължения той е длъжен да инвестира активи в инвестиционни фондове, недвижими имоти, благородни метали, ценни книжа и др. В същото време е разумно да се направи оценка на ситуацията на пазара чрез сравняване на възможните приходи, разходи и рискове.

Професии, свързани с икономиката, съществуват сред контролните органи, като например одитор. В нашата страна те се считат за счетоводител от най-високата категория, който има достатъчно опит, за да извърши задълбочена проверка на счетоводните отчети и документация. И също така да предоставя консултантски услуги по отношение на компетентната организация на едно и също счетоводство.

Друга от най-интересните професии, свързани с икономиката, е финансов анализатор. Понятието “анализатор” е важен компонент от живота на всеки човек. Без него не трябва да се прави на работното място, особено в области на дейност, свързани с финанси, печалби и капитал.

ДРУГИ ПРОФЕСИИ, СВЪРЗАНИ С ИКОНОМИКАТА

Социалните науки и самият живот ни диктуват, че не трябва да губим от поглед многото еднакво важни и ежедневно необходими професии. Това са: касиер, търговец, брокер, предприемач, бизнесмен, търговски директор, търговец, търговец, оценител, данъчен инспектор, колекционер, кредитен консултант, търговски представител и т.н. Да, и това не са всички професии, свързани с икономиката. Списъкът може да продължи дълго време. Някои от тях могат да съществуват самостоятелно, други да работят по-добре във взаимодействие със сродни специалности.

Ако все още се колебаете относно избора на свето професионално направление, то може да разгледате нашите икономически професии тук:

 

 

Хоби и лайфстайл

 

Едно от популярните схващания за щастието в професионален план е, че то идва, когато превърнем нашите хобита, умения и интереси в наша професия. С други думи, когато правим и работим нещо, което обичаме то ни се отплаща с успехи.

За много хора това е една от основните мечти в живота им. За съжаление, повечето от нас се примиряват с професии, които не им носят радост и удовлетворение, а само сигурна заплата в края на месеца. Ако имате някаква страст, която можете да превърнете във ваш бизнес, не се отказвайте от мечтата си. Може тя да се окаже много по-доходоносна от настоящата ви работа и да ви осигури много по-хубав и пълноценен живот.

Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration
Call Now Button