pixel Skip to content

Емоционална интелигентност

Целта на курсовете е да подобри комуникационните умения в екипа, в регулярни и специфични ситуации. Да създаде по-дълбоко разбиране за спецификите на комуникационния процес и комуникационните канали в рамките на екипната работа. Придобива се способността да се използват различни техники и подходи за изясняване на неясноти и за попълване на пропуски в информацията.

„Съвсем закономерно, и работодателите започнаха да обръщат повече внимание на това как служителите управляват чувствата си и как емоциите им играят роля в междуличностните им отношения и производителността им.

Определение

Емоционалната интелигентност представлява способността ти да идентифицираш собствените си емоции и чувства, както и тези на другите около теб.

Понятието описва и умението да използваш тази твоя способност за подобряване на взаимоотношенията си с околните.

Поведение на хора с висока емоционална интелигентност

Когато ги завладеят емоции и чувства, притежаващите висока емоционална интелигентност предприемат проактивни действия преди да реагират първосигнално (например: напускат срещата за момент, за да променят временната си фиксация и да изработят подходяща за ситуацията реакция).

А когато други хора са в конфликт, те първо се опитват да разберат гледните им точки, както и самата ситуация, преди да реагират или да вземат страна.

Емоционална интелигентност на работното място

Емоционалната интелигентност е ключова за професионалния ти успех!

Успехът на работното ти място е силно повлиян от твоите лични качества, включително и от способността ти да си взаимодействаш успешно с околните.

Служителите с висока емоционална интелигентност са в състояние да се приспособяват бързо, гъвкави са, работят отлично в екип, и са честни и прозрачни в комуникацията си.

Затова и високата емоционална интелигентност вече е задължително изискване за заемане на експертни и мениджърски позиции.

Емоционалната интелигентност играе решаваща роля за успеха при изграждане на взаимоотношения, ръководене на хора, обслужване на клиенти и за по-високата производителност.

#1: Емоционална осъзнатост

Емоциите са универсалният език, който ни помага да се ориентираме в промените, които се случват около нас.

Липса на емоционална осъзнатост

Когато ни липсва емоционална осъзнатост, сме по-склонни сами да създаваме или да участваме в негативно заредени ситуации.

Наличие на емоционална осъзнатост

Когато сме наясно с емоциите си, имаме шанс да прекроим конкретни ситуации и да променим начина, по който мозъка ни обработва събитията.

Чрез познаването и признаването на емоциите си, ние поемаме контрола върху това как реагираме на външните стимули, вместо да бъдем сляпо водени от тях.

А в работна среда това умение подобрява взаимоотношенията, ефективността и производителността.

Емоционалната осъзнатост ни позволява да вземем най-добрите възможни решения за краткото време, с което разполагаме, вместо да позволим емоциите да контролират нашите действия и решения.

#2: Емпатия

Способността ни да проявяваме емпатия (съпричастност) е в основата на сближаването ни с хората.

Затова и хората, притежаващи висока емоционална интелигентност, имат умението лесно да се свързват на емоционално ниво с другите.

Когато наистина се опитаме да разберем гледната точка на събеседника си или на колегата, без да го съдим, можем да разпознаем и неговите емоции, а след това и да реагираме по начин, който да насърчи сътрудничеството ни с него. 

#3: Уязвимост

Емоционалната интелигентност ни позволява да бъдем уязвими, когато сме несигурни или сме в непозната за нас ситуация. 

По време на трудни моменти, като например преструктуриране и други големи промени на работното място, емоционално интелигентните хора приемат своята уязвимост и уязвимостта у другите.

Така позволяват на всички около тях да споделят чувствата си и да са себе си.

Освен това, когато служителите си позволят да се чувстват уязвими на работното си място, създават пространство за по-добро сътрудничество и професионално израстване.

Затова е важно всеки служител да може да интегрира работата, личния си живот и емоциите си, и да бъде автентичен във всяка работна ситуация.

Алтернативата на това е разделянето на личния от професионалния живот, което не подкрепя изграждането на култура, основана на ангажираност и доверие.

#4: Задействащи емоциите механизми

Емоционално осъзнатите хора разпознават конкретните хора, ситуации или теми, които ги предизвикват емоционално, и предприемат превантивни мерки за контрол над потенциално негативните си реакции.

Затова, още преди да започнеш да упражняваш по-голям контрол над емоциите си, трябва да установиш кои са твоите задействащи емоциите ти механизми. 

След като вече започнеш да разпознаваш твоите задействащи емоциите ти механизми, отдели малко време за анализ.

Запитай се какви варианти за реакция имаш, а след това реши и как да реагираш по неутрален и професионален начин.

След като го направиш, ще откриеш, че си по-спокоен и по-ефективен във всяка една ситуация.

#5: Емоционална неутралност

Когато обстановката около теб е разгорещена, емоционалната неутралност ти позволява да контролираш себе си и внесеш усещане за спокойствие в хаоса.

Това, че контролираш емоциите си и демонстрираш емоционална неутралност, не означава, че не изпитваш чувства или че си съгласен с една или друга гледна точка.

Емоционалната интелигентност е по-скоро умение за разпознаване на емоциите ти и способността ти да си дадеш малко време, за да вземеш правилното решение как да демонстрираш тези твои емоции. 

#6: Нагласа на начинаещия

Като се има предвид колко бързо напредват технологиите и колко скоростно се променя работното място, винаги има какво ново да се научи и усвои.

Емоционално интелигентните хора стигат до обмислени решения в напълно нови за тях ситуации чрез използване на нагласата на начинаещия.

Ползите от подобряването на емоционалната ти интелигентност са безкрайни.

Служителите с висока емоционална интелигентност вярват в себе си, по-уверени са, комуникират успешно с колеги и клиенти, и постигат значително по-бързо кариерния успех към който се стремят.“ 

Управление на времето

Управлението на времето е способността да планираме и упражняваме съзнателен контрол на нашето време. Той изисква „съзнателен“ контрол, защото времето ни отива там, където вниманието ни отива.

По думите на Идоу Койекан, управлението на времето е свързано с управлението на живота. Преди да се потопим в някои ефективни стратегии, нека разгледаме как управлението на времето може да направи или да прекъсне нашия успех.

Ако отделите време, за да прегледате всички неща, които правите за един ден, може да разберете колко време сте пропиляли. Организационните умения трябва да се научат, подобно на всеки друг. Ако научите умения за овладяване на времето, като планиране и планиране на дейностите си за деня, седмицата или месеца, можете да увеличите производителността си и като цяло да се чувствате по-спокойни. Поставянето на реалистични цели и коригирането на вашия график редовно ще доведе до отлични резултати и успех.

  1. Определете приоритетите си

Напишете всички задачи, които искате да изпълнявате всеки ден. Също така е добра идея да се водят отделни списъци, фокусирани върху дългосрочни цели, като месечни или дори годишни цели, така че да можете да следите и тях. В ежедневния си списък дайте приоритет на задачите. Може да не успеете да преминете през целия списък, така че не забравяйте първо да поставите най-належащите или важни задачи. Продължете да изброявате задачи от най-малко до най-важните. Винаги можете да стигнете до по-неотложните задачи на следващия ден, ако ви липсва време или енергия.

  1. Разбийте нещата

Големите проекти в списъка ви със задачи могат да ви се сторят плашещи, но можете да ги улесните за справяне, като ги разбиете на няколко по-малки задачи. Избройте по-малките задачи в списъка си със задачи и ги приоритизирайте заедно с останалите задачи, които трябва да свършите. Това може да ви помогне да завършите по-мащабния проект, преди да сте изчерпали енергия за деня.

  1. Създайте график

След като направите приоритетния си списък със задачи, напишете график. Можете да прецените колко време трябва да ви отнеме изпълнението на всяка задача. Уверете се, че оставяте място за почивки през целия ден. Ще откриете, че работите по-добре, след като сте се отдръпнали от работната си зона толкова често, дори ако това е само за 10 минути наведнъж. Придържайте се към графика си колкото е възможно повече, но имайте предвид, че може да се наложи да извършите незначителни корекции тук-там при възникване на проблеми или ако имате нови спешни задачи, които трябва да приключите до края на деня. Наличието на график служи като ръководство, за да ви помогне да планирате деня си.

  1. Съсредоточете се върху качеството

Когато се научите как да управлявате времето си, не забравяйте да не бързате с работата, която трябва да свършите за деня. Съсредоточете се върху качеството и постигането на изключителни резултати. Завършването на работа, като се фокусирате върху качеството, всъщност ще ви спести повече време и усилия в крайна сметка, тъй като работата, която е извършена случайно, може да изисква ремонт и ретуши поради грешки и други нежелани резултати.

  1. Избягвайте разсейванията

Дръжте се далеч от разсейване, особено когато се опитвате да се съсредоточите върху задачи, които са част от големи проекти или когато имате спешни срокове за изпълнение. Не работете с хора, които могат да ви разсейват, или ще намерите само, че губите ценно време. Наградете се за изпълнение на няколко задачи, като извършите дейност, която обикновено може да служи като разсейване, като например четене на най-новите новини онлайн или проверка на сайтове в социалните медии. Номерът е да ограничите тези награди до 10 минути. След като изтече това време, върнете се на работа и се концентрирайте върху следващите задачи.

  1. Потърсете помощ от експерти

Не е нужно сами да управлявате времето си. Можете да научите как да огъвате и разтягате времето от онлайн експерти, които могат да ви предоставят бързи съвети и актуализации за по-ефективно използване на вашето време. Можете също да вземете онлайн курсове, за да научите повече техники и стратегии за управление на времето.

С правилните техники за управление на времето можете да създадете по-структуриран график, който ви позволява да имате достатъчно време за изпълнение на ежедневните си задачи и да работите за дългосрочни цели.

Работа в екип

Ето десет качества, които могат да отличат способността Ви на работното място:

  1. Покажете истински ангажимент

Работа в екип означава истинска ангажираност в кауза. Стремете се към високи постижения.

  1. Бъдете гъвкави

Вместо да седи на пейката и да гледа как останалите от екипажа се представят, един изключителен отборен колега ще иска да види магията да се случи и чрез неговите усилия. Това означава гъвкавост, инициативност и справяне с предизвикателствата, без да  се показват твърде много признаци на стрес или натиск.

  1. Не оставайте в сенките

Не ви е в интерес просто да седите спокойно и да свършите работата си. Добре е да замесите другите, стига да не притеснявате хората с въпроси, на които трябва да знаете отговора. Ако искате да сте добри в екипната работа, подгответе ясно идеите си.

  1. Бъдете надеждни и отговорни

Хората с умение за работа с екип са надеждни и отговорни. Те изпълняват задачите по приоритет, а не непременно по ред, които са им дадени. Когато не сте сигурни какво трябва да има приоритет, попитайте мениджъра си.

  1. Активно слушайте

Вие сте само отборен играч, ако с уважение разглеждате гледните точки и идеите и на други хора. Ето защо разнообразните екипи имат потенциал да са толкова ефективни и всичко зависи от активното слушане. Активното слушане е по-трудно, отколкото си мислите. Когато чуете някой да казва нещо, с което първоначално не сте съгласни, не спирайте да го прекъсвате и не позволявайте на ума ви да подготви противоположни забележки. Просто се вслушайте и помислете какво говорят и по-важното, защо вярват в това.

  1. Информирайте екипа си

Споделете своето мнение и идеи, без да се опитвате да измислите план за вземане на кредит за него. Прозрачността е ключова за екипа, затова информирайте членовете на вашия екип. Планирането на вашия собствен успех е важно, но дали ще бъдете повишен може да има много общо с това как общувате с членовете на вашия екип.

  1. Винаги бъдете готови да помогнете

Дори и да не е в длъжностната ви характеристика, бъдете щедри с указания или съвети, за да помогнете на членовете на вашия екип. Например, ако член на вашия екип има проблеми с лесен за вас технологичен инструмент, предложете да седнете с него и да му покажете какво знаете.

  1. Подкрепяйте и уважавайте другите

Изглежда очевидно, че не бихте искали да изключвате някой от вашия екип или да се смеете на идеите на други хора, но ние правим тези неща по фин начин, без да го осъзнаваме през цялото време. Важно е да станете по-самоосъзнати как се отнасяте към другите. Не забравяйте, че ще получите уважение, когато го дадете на другите. Идеалният отборен играч знае как да се забавлява, но никога не би го направил за сметка на някой друг.

  1. Бъдете решаващи проблеми

Вашият ръководител може да работи за решаването на проблеми, но няма причина сами да не предлагате решения. Вашите съотборници ще оценят уменията ви и това може да се изплати по-късно, когато вашият мениджър обмисли вашето повишение!

  1. Признайте, когато грешите

Отстъпете идеята, когато стане ясно, че това не е правилният път. Ако силно вярвате, че вашият екип допуска грешка, можете да намерите начин да се върнете към въпроса, когато е подходящото време, но това, че да сте упорита пръчка в калта, не е качество на екипна работа.

 

Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration
Call Now Button